Operatietechnieken bij gyno

Operatietechnieken bij gyno

 

Er zijn verschillende operatietechnieken beschikbaar voor de behandeling van gynaecomastie. De keuze voor een techniek hangt af van de hoeveelheid borstklierweefsel, vet en huidoverschot. De meest voorkomende operatietechnieken zijn klierschijfexcisie, liposuctie en een borstlift. Vaak wordt een combinatie van deze technieken gebruikt voor het beste resultaat.

 

1. Klierschijfexcisie

Wat is het?

Bij een klierschijfexcisie wordt het overtollige borstklierweefsel chirurgisch verwijderd. Deze methode wordt toegepast als er veel klierweefsel aanwezig is. Het is belangrijk om te weten dat klierweefsel niet te verwijderen is met liposuctie.

Hoe werkt het?

De chirurg maakt een kleine incisie rond de tepel, op de rand van de tepelhof (areola). Meestal is de incisie alleen in de onderste helft van de tepelhof, de incisie heeft dan de vorm van een halve circel. Dit litteken is daardoor goed verborgen aan de onderrand van de tepelhof. Via deze huidopening wordt de borstklier verwijderd. Soms is het nodig om meteen ook overtollige huid weg te halen.

Wanneer wordt het gebruikt?

Deze techniek is geschikt voor mannen met hard klierweefsel. Het is vooral effectief wanneer er sprake is van een duidelijk voelbare klierknobbel.

 

2. Liposuctie

Wat is het?

Liposuctie is een techniek waarbij overtollig vetweefsel uit de borst wordt weggezogen. Deze techniek is belangrijk als er voornamelijk vetophoping is (in plaats van klierweefsel).

Hoe werkt het?

De chirurg maakt enkele kleine (5mm) incisies aan de zijkant van de borst of in de oksel, waarna een dunne buis (canule) wordt ingebracht om het vet weg te zuigen. Door het overtollige vet uit de borst weg te zuigen, wordt de borst platter.

Wanneer wordt het gebruikt?

Liposuctie wordt toegepast bij mannen met vooral vetweefsel en minder of geen klierweefsel. Het is een minder invasieve techniek dan een klierschijfexcisie.

 

3. Borstlift (Mastopexie)

Wat is het?

Een borstlift, of mastopexie, is een techniek die wordt toegepast als er sprake is van overtollige huid. Dit kan optreden wanneer de huid is uitgerekt door het groeiende klier- of vetweefsel.

Hoe werkt het?

Bij deze ingreep wordt de overtollige huid weggesneden en de tepel en het omliggende weefsel op een hogere positie geplaatst. Soms is het nodig om de tepel hierbij te transplanteren. Dit zorgt voor een strakkere, plattere borst. Het gevolg is wel littekens op de borst.

Wanneer wordt het gebruikt?

Een borstlift wordt vaak gecombineerd met een van de andere technieken wanneer er een aanzienlijke hoeveelheid huidoverschot is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mannen die veel zijn afgevallen en daardoor slappe huid rond de borst hebben.

 

4. Combinatie van technieken

Wat is het?

Soms is een combinatie van klierschijfexcisie, liposuctie en/of een borstlift nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Hoe werkt het?

De chirurg kan bijvoorbeeld zowel liposuctie toepassen om vetweefsel te verwijderen, als klierschijfexcisie voor het verwijderen van klierweefsel. Als er veel huidoverschot is, kan een borstlift worden uitgevoerd om de huid strakker te maken.

Wanneer wordt het gebruikt?

Een gecombineerde aanpak wordt vaak gebruikt wanneer gynaecomastie veroorzaakt wordt door een mix van vet- en klierweefsel, of wanneer er ook sprake is van een verslapte huid.

 

Samengevat

Elke techniek heeft zijn eigen voordelen en wordt afgestemd op de oorzaak en ernst van gynaecomastie. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om een ervaren chirurg te kiezen die de juiste techniek(en) kan toepassen, afgestemd op jouw behoeften. Een precies plan voor jouw situatie kan worden gemaakt tijdens een afspraak op het spreekuur.

Meteen een afspraak inplannen?

Dat kan in Arnhem, Den-Bosch, Hilversum en Utrecht